Składniki : 1 szklanka białej fasoli. 1 szklanka kaszy pęczak 500 g szynki wieprzowej. 100 g kiełbasy śląskiej. 1 cebula. 3 ząbki czosnku. 1 marchewka. 1 pietruszka. kawałek selera 1 por. 2 liście laurowe. 3 ziarna ziela angielskiego. 3 ziarna jałowca. 2 ziarna pieprzu. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. sól. 1-2 łyżeczki majeranku. ok. 4 litrów wody Fasolę umieścić w misce , zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia . Pół cebuli obrać i opalić jak do rosołu . Drugą połówkę cebuli obrać i pokroić w kostkę . Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę . Marchewkę , pietruszkę i selera obrać i pokroić w małą kostkę . Por umyć i pokroić w półplasterki . Szynkę pokroić w kostkę , a kiełbasę w półplasterki . Fasolę odcedzić i przełożyć do dużego garnka . Zalać ją wodą . Dodać liście laurowe , ziarna pieprzu , ziela angielskiego i jałowca . Fasolę zagotować . Gotować ją pod przykryciem przez 45 minut . Po tym czasie do garnka dodać mięso i kiełbasę . Całość zagotować i gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut . Następnie dodać wszystkie warzywa i przepłukaną kaszę pęczak . Zupę ponownie zagotować i gotować pod przykryciem jeszcze przez ok. 30-40 minut , do miękkości warzyw i kaszy . Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku , dodać majeranek i słodką paprykę . źródło : gotujzcukiereczkiem.pl
Komentarze
Prześlij komentarz