Składniki :
1 kg świeżych podgrzybków
4 ziemniaki
2 l bulionu drobiowego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
masło do smażenia
sól ,pieprz
natka pietruszki ( do posypania )
Obrane świeże grzyby pokroić na mniejsze części i dokładnie opłukać , a następnie osuszyć na sitku .
Na patelni rozpuścić masło, dodać świeże grzyby i smażyć na dużym ogniu około 10 minut (aż woda z grzybów odparuje).
Podsmażone grzyby dodać do gotującego się bulionu ( dokładnie zeskrobać łopatką „smaczki” pozostałe po smażeniu ) .
Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy razem około 20 minut .
Pod koniec zupę doprawić solą i pieprzem .
Podawać posypaną natką pietruszki .
źródło : gotujzcukiereczkiem.pl
Komentarze
Prześlij komentarz