Zupa grzybowa

 




Składniki :

1 kg świeżych podgrzybków
4 ziemniaki
2 l bulionu drobiowego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
masło do smażenia
sól ,pieprz
natka pietruszki ( do posypania )

Obrane świeże grzyby pokroić na mniejsze części i dokładnie opłukać , a następnie osuszyć na sitku . 
 Na patelni rozpuścić masło, dodać świeże grzyby i smażyć na dużym ogniu około 10 minut (aż woda z grzybów odparuje).
Podsmażone grzyby dodać do gotującego się bulionu ( dokładnie zeskrobać łopatką „smaczki” pozostałe po smażeniu ) .
 Dodajemy również  pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy razem około 20 minut . 
Pod koniec zupę doprawić solą i pieprzem .
 Podawać posypaną natką pietruszki .

źródło : gotujzcukiereczkiem.pl

Komentarze