SKŁADNIKI:
500 g makaronu penne
450 g świeżego szpinaku
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
300-400 g śmietany kremówki 36%
Sól,Pieprz,
Olej do smażenia
starty parmezan do posypania
Świeży szpinak dokładnie umyć i zostawić na sicie.
Szpinak włożyć na suchą patelnię i podgrzewać do momentu zwiędnięcia.
Trzymać go chwilkę na ogniu, aby wyparowała z niego woda.
Szpinak wyłożyć na deskę i drobno posiekać nożem.
Przed posiekaniem szpinak odcisnąć.
Oprószyć go solą i pieprzem.
Cebulę obrać i również pokroić w małą kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
Dodać cebulę i usmażyć ją na rumiano.
Pod koniec smażenia dodać czosnek.
Następnie dodać kurczaka.
Smażyć razem do momentu , aż kurczak się zarumieni.
Często mieszać.
Zmniejszyć ogień na najmniejszy.
Na patelnię włożyć posiekany szpinak i wymieszać z zawartością patelni.
Następnie dodać śmietanę kremówkę.
Mieszać do połączenia składników.
Doprawić sos solą i pieprzem.
. Makaron dodać na patelnię i wymieszać razem z sosem.
Podawać posypany startym parmezanem .
źródło : gotujzcukiereczkiem.pl
Komentarze
Prześlij komentarz