Penne z kurczakiem w sosie szpinakowym

 



SKŁADNIKI:

500 g makaronu penne

450 g świeżego szpinaku 

1 podwójna pierś z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

300-400 g śmietany kremówki 36%

Sól,Pieprz,

Olej do smażenia

starty parmezan do posypania


Świeży szpinak dokładnie umyć i zostawić na sicie.

 Szpinak włożyć na suchą patelnię i podgrzewać do momentu zwiędnięcia.

 Trzymać go chwilkę na ogniu, aby wyparowała z niego woda. 

Szpinak wyłożyć na deskę i drobno posiekać nożem. 

Przed posiekaniem szpinak odcisnąć. 

Oprószyć go solą i pieprzem. 

Cebulę obrać i również pokroić w małą kostkę. 

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.

 Dodać cebulę i usmażyć ją na rumiano. 

Pod koniec smażenia dodać czosnek. 

Następnie dodać kurczaka. 

Smażyć razem do momentu , aż kurczak się zarumieni. 

Często mieszać. 

Zmniejszyć ogień na najmniejszy.

 Na patelnię włożyć posiekany szpinak i wymieszać z zawartością patelni. 

Następnie dodać śmietanę kremówkę.

Mieszać do połączenia składników.

 Doprawić sos solą i pieprzem. 

.  Makaron dodać na patelnię i wymieszać razem z sosem.

Podawać posypany startym parmezanem .


źródło : gotujzcukiereczkiem.pl



Komentarze