Leczo z cukinią i kiełbasą

 


Składniki:

  • 1 większa cukinia 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 większe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • olej do smażenia
  •  sól, pieprz,

szczypta ostrej papryki ( w proszku )

  • Warzywa porządnie umyć i osuszyć (nie obierać cukinii).
  •  Ząbki czosnku obrać i pokroić w kosteczkę, cebulę w pół krążki, papryki i wydrążoną z miąższu cukinię w kostkę, a kiełbasę w plasterki.
  • Do rondla na rozgrzany olej wrzucić cebulę wraz z kiełbasą, lekko posolić, popieprzyć.
  •  Całość smażyć około 6-7 minut mieszając, dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć.
  • Następnie dodać cukinię i papryki, podlać 1/3 szklanki wody, przykryć i dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości warzyw. 
  • Jak już będą miękkie, odkryć rondel , wlać pomidory z puszki, doprawić jeszcze solą i pieprzem oraz ostrą papryką , całość  podgrzewać mieszając około pięć minut . 
  • źródło : mojegotowanie.pl

Komentarze