Pierogi z makiem i bakaliami

 




Składniki :
1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
2 łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta soli

Farsz :
250 g maku 

50 g masła

150 ml miodu

 2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, suszonych śliwek )

Mak zalać wrzątkiem , po godzinie odcedzić i drukrotnie zmielić .
Do zmielonego maku dodać bakalie .
Masło podgrzać w rondelku z miodem i kiedy oba składniki się połączą, wlać do maku.
 Wymieszać i zostawić do wystygnięcia .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .
Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciać z niego krążki o średnicy 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Odcedzić .


Komentarze