Składniki :
0,5 kg pierścieni kalmarów
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 100 ml mleka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy
- 1 cytryna
- szczypta soli
Kalmary zanurzyć w marynacie: sok z wyciśniętej cytryny wymieszać z oliwą z oliwek i liściem laurowym.
Moczyć 30 minut.
Od białek oddzielić żółtka .kDo żółtek dodać mąkę i szczyptę soli.
Dolać mleko i dokładnie wymieszać .
Delikatnie dodać do żółtek.
- 3
Odcedzone kalmary obtoczyć w panierce i wrzucić na nagrzaną patelnię. Smażyć do zrumienienia i wyłożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
źródło : gotuj.pl
Komentarze
Prześlij komentarz