Kalmary panierowane

 


Składniki :

0,5 kg pierścieni kalmarów

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy
  • 1 cytryna
  • szczypta soli

  • Kalmary zanurzyć w marynacie: sok z wyciśniętej cytryny wymieszać z oliwą z oliwek i liściem laurowym. 

  • Moczyć 30 minut.

  • Od białek oddzielić żółtka .kDo żółtek dodać mąkę i szczyptę soli.

  •  Dolać mleko i dokładnie wymieszać .

  •  Delikatnie dodać do żółtek.

  • 3
    Step3Logo

    Odcedzone kalmary obtoczyć w panierce i wrzucić na nagrzaną patelnię. Smażyć do zrumienienia i wyłożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć  je z  nadmiaru tłuszczu.

  • źródło : gotuj.pl






Komentarze