Surówka colesław z kapusty pekińskiej




SKŁADNIKI :

½ główki kapusty PEKIŃSKIEJ

1 marchewka,

½ dużej cebuli,


SOS:

¼ szklanki maślanki,

1,5 łyżki majonezu,

1,5 łyżki soku z cytryny,

1,5 łyżki białego octu winnego,

2 łyżki cukru pudru,

½ łyżeczki soli,

¼ łyżeczki pieprzu


 Kapustę dokładnie opłukać i osuszyć 
Następnie bardzo drobno ją poszatkować i przełożyć do dużej miski.
 Marchewkę i cebulę obrać .
 Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. 
Warzywa przełożyć do kapusty, wymieszać .
Składniki sosu połączyć ze sobą i wymieszać.  
Sos powinien być jednolity, kremowy, bez grudek.
Przygotowanym sosem zalać warzywa, wymieszać. 
Surówkę odstawić na 1-2 godziny do przegryzienia. 

źródło : gotujzcukiereczkiem.pl

Komentarze