Pierogi z pieczarkami i mięsem




Składniki :

1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
2 łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta soli

Farsz:
ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
30 dag pieczarek
1 jajko
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

Gotowane mięso wieprzowe zmielić.
Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić).
Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .
Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Odcedzić .

Komentarze