Składniki :
4 matjasy śledziowe
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1/2 szklanki oleju.
1/5 szklanki octu 10%
szczypta soli
4 ziarna ziela angielskiego:2 łyżki posiekanego koperku
Matjasy moczyć w zimnej wodzie przez całą noc .
Na drugi dzień śledzie odsączyć i pokroić na 2 cm paseczki .
Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem ( 30 sekund ) .
Olej wymieszać z octem , dodać posiekany koperek , ziele angielskie , majeranek , cebulę i pokrojony w plasterki czosnek oraz odrobinę soli .
Tak przygotowaną marynatą zalać śledzie .
Przykryć i wstawić do lodówki na noc .
Śledzie są najlepsze następnego dnia , gdy wszystkie smaki się przegryzą .
źródło : przyslijprzepis.pl ( autor : Lidka Bawolska )
Komentarze
Prześlij komentarz