Składniki :
1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
2 łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta soli
500 g jagód
1,5 łyżki cukru
1 łyżka ( płaska ) mąki ziemniaczanej
250 g umytych jagód włożyć do garnka, dodać cukier, wlać 750 ml wody i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do gotujących się jagód .
Mieszać , aż masa nieco zgęstnieje.
Wystudzić .
Dodać pozostałe jagody , wymieszać.
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .
Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciać z niego krążki o średnicy 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Odcedzić .
Komentarze
Prześlij komentarz