Składniki :
1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
1 kg ziemniaków
1 cebula
35 dag wędzonego boczku
sól , pieprz , majeranek
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie .
Gdy przestygną przecisnąć przez praskę .
Na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek .
Dodać posiekaną cebulę , zeszklić .
Boczek z cebulką połączyć z ziemniakami , doprawić solą , pieprzem i majerankiem .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .
Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Odcedzić .
Podawać gorące .
Komentarze
Prześlij komentarz