Składniki :
500 g matiasów śledziowych
1 szklanka mleka
sok z 1 pomarańczy
1 cebula
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
sok z 2 limonek
pęczek kolendry
1 łyżka oleju
2 papryczki chili
Do mleka wlać sok z pomarańczy i moczyć w nim śledzie przez noc .
Następnie opłukać matiasy w wodzie i pokroić na mniejsze kawałki .
Przełożyć do miski .
Cebulę pokroić w piórka , dodać do śledzi .
Kolendrę umyć i posiekać.
Z limonek wycisnąć sok .
Dodać do niego sos rybny i sos sojowy , drobno posiekaną kolendrę , olej i cukier trzcinowy .
Wymieszać do połączenia składników .
Powstałym sosem zalać śledzie , dodać pozbawione nasionek , drobno pokrojone papryczki chili , wymieszać .
Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny , by smaki się przegryzły .
źródło : " Rewia " ( autor przepisu : Daria Ładocha )
Komentarze
Prześlij komentarz