Schab po chińsku z pędami bambusa



Składniki na 4 porcje :

350 g schabu
150 g pędów bambusa z puszki
por - tylko biała część
czerwona papryka
100 g pieczarek
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki imbiru
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sosu chili
50 ml oleju
sól , pieprz

1 . Schab pokroić w paski , zalać połową sosu sojowego i sosu chili , dodać posiekany czosnek , imbir , wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce .
2 . Pędy bambusa odcedzić z zalewy i przepłukać wodą .
Pora i paprykę pokroić w paski , a pieczarki na plasterki .
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić odsączone z marynaty mięso i usmażyć je ze wszystkich stron .
3 . Dodać pora , po 2 minutach paprykę z pędami bambusa , a po kolejnych 2 minutach pieczarki .
Wymieszać ,podlać pozostałą marynatą , drugą połową sosu sojowego i sosu chili .
Smażyć jeszcze ok. 5 minut .
Doprawić solą i pieprzem .
Podawać z ryżem .

Komentarze