Składniki :
2 golonki ( po ok. 300 g )
4 listki laurowe
ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu3 cebule
1 pęczek natki pietruszki
1/2 l ciemnego piwa
2 łyżeczki majeranku
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka kminku
1 .Umyte golonki włożyć do garnka .
Zalać wodą , dodać listki laurowe , ziarenka pieprzu , obraną 1 cebulę i obrane , umyte marchewki .
Gotować ok. 1,5 godziny .
Następnie dodać umytą natkę pietruszki .
Gotować kolejne 45 minut .
Gdy golonka wystygnie wyjąć ją z garnka , wierch ( skórę ) naciąć w kratkę .
2 . Do przeciśniętego czosnku dodać majeranek , kminek , paprykę , chrzan oraz piwo .
Do marynaty włożyć golonki .
Odstawić na ok. 2 godziny .
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia .
Wokół ułożyć plasterki pozostałej cebuli , podlać marynatą .
Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.
źródło : " Świat i ludzie "
Komentarze
Prześlij komentarz