
. Składniki : 100 g jarmużu 100 g chorizo 350 g ziemniaków 1 łyżka przecieru pomidorowego. 2 łyżki posiekanego drobno koperku 10 szklanek bulionu drobiowego. 1 por. 1 mała cebula 1 ząbek czosnku. masło i olej do smażenia. sól , pieprz. Cebulę i czosnek obrać . Cebulę pokroić w kostkę . Białą i jasnozieloną część pora umyć , pokroić w piórka . Z jarmużu oderwać twarde nerwy , umyć go dokładnie i osuszyć . Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Chorizo pokroić w kostkę . Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła . Dodać cebulę i ją zeszklić . Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek . Następnie dodać pora i dusić ok. 3 minuty , aż por zmięknie . Dodać ziemniaki , wymieszać i dusić kolejne 3 minuty . Zawartość patelni przełożyć do garnka , wlać bulion i zagotować . Gotować 15 minut , aż ziemniaki będą prawie miękkie . W tym czasie na 1 łyżce oleju podsmażyć chorizo ( ok. 2 minuty ) . Do zupy dodać porwane liście jarmużu i przecier pomidorowy . Zupę zagotować i gotować kolejne 10 minut . Dodać chorizo i trzymać na ogniu jeszcze 1 minutę . Zupę zdjąć z ognia . Dodać koperek i doprawić solą i pieprzem . źródło : gotujzcukiereczkiem.pl
Komentarze
Prześlij komentarz