Parzybroda z kiełbasą





Składniki :

1/2 główki białej kapusty
1 łyżka masła
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
4 ziemniaki
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 kiełbasy śląskie
sól , pieprz
1 łyżka suszonej natki pietruszki

Kapustę poszatkować .
W garnku rozgrzać masło . 
Wrzucić pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe . Gdy się podsmażą, dodać  pokrojone w kostkę ziemniaki . 
Dorzucić kapustę .
 Zalać wodą, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, posolić, popieprzyć ,  wymieszać, przykryć i gotować do miękkości przez mniej więcej ½ godziny .
Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na suchej patelni . 
Dodać do zupy . 
Wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę .
 Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i od razu podawać .

źródło : " Ewa gotuje "

Komentarze