Składniki :
1/2 główki białej kapusty
1 łyżka masła
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
4 ziemniaki
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 kiełbasy śląskie
sól , pieprz
1 łyżka suszonej natki pietruszki
Kapustę poszatkować .
W garnku rozgrzać masło .
Wrzucić pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe . Gdy się podsmażą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki .
Dorzucić kapustę .
Zalać wodą, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, posolić, popieprzyć , wymieszać, przykryć i gotować do miękkości przez mniej więcej ½ godziny .
Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na suchej patelni .
Dodać do zupy .
Wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę .
Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i od razu podawać .
źródło : " Ewa gotuje "
Komentarze
Prześlij komentarz