Kaszotto ala caprese



Składniki :
100 g kaszy pęczak
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 g piersi z kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów ( 400 g )
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 szklanka bulionu drobiowego
125 g mozzarelii w kulce
garść liści bazylii
przyprawa do kurczaka
sól , pieprz
olej do smażenia

Mięso pokroić w małą kostkę .
Oprószyć je przyprawą do kurczaka i wymieszać .
Cebulę obrać , pokroić w kostkę .
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek .
Następnie dodać mięso i je obsmażyć .
Dodać kaszę pęczak i smażyć , razem mieszając ok. 2 minut .
Całość zalać bulionem , zagotować i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut .
Po tym czasie dodać pomidory z puszki , wymieszać .
Gotować kolejne 10 minut ( pod przykryciem ) .
Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia .
Danie doprawić do smaku solą , pieprzem i ziołami prowansalskimi , kilka razy wymieszać .
Mozzarellę zetrzeć na tarce , posypać nią potrawę .
Patelnie przykryć i podgrzewać danie 1 minutę , do roztopienia się sera .
Kaszotto ułożyć na talerzykach .
Każdą porcję posypać posiekanymi liśćmi bazylii .

źródło : gotujzcukiereczkiem.pl

Komentarze