Gulasz ze schabu z pieczarkami i papryką




Składniki :
500 g schabu
1 opakowanie marynaty staropolskiej
7 łyżek oleju + do smażenia
1 czerwona papryka
250 g pieczarek
1 łyżeczka vegety
1 łyżka masła
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
sól , pieprz
1,5 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Schab umyć , pokroić w kostkę .
Marynatę wymieszać z 7 łyżkami oleju , natrzeć nią mięso i odstawić na noc do lodówki .
Następnego dnia mięso usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano .
Zalać wrzącą wodą tak , aby mięso było przykryte i dusić 1,5 godziny .
W międzyczasie pieczarki umyć , pokroić w kostkę i usmażyć na roztopionym maśle na rumiano .
Do mięsa dodać umytą , pozbawioną gniazd nasiennych paprykę oraz pieczarki .
Dodać sos sojowy .
Dusić kolejne 15 minut .
Doprawić solą i pieprzem .
Zagęścić mąką zahartowaną sosem .
Podawać np. z kopytkami .

Komentarze